Cuvée Rot 2024
Obj. 750 ml, Alk 12,5% obj
Wytrawne czerwone wino o głębokiej rubinowej barwie, będące harmonijnym połączeniem szczepów Zweigelt i Cabernet Cantor. Winogrona, z których powstało wino, zostały zebrane z nasłonecznionych południowych zboczy winnicy, co przyczyniło się do uzyskania ich wyjątkowej dojrzałości i intensywności smaków. W aromacie dominują nuty dojrzałych wiśni, czarnej porzeczki, maliny, jeżyn oraz akcenty przypraw i czekolady. Wino jest pełne i zbalansowane, z aksamitnymi taninami. Długie, eleganckie wykończenie sprawia, że doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, potraw z grilla oraz dojrzewających serów.

| Lokalizacja | Położona w Melsztynie koło Zakliczyna, winnica znajduje się na stromym zboczu o nachyleniu około 35% w malowniczej Dolinie Dunajca. |
| Gleba | Ekspozycja południowa oraz południowo-zachodnia, gliniasto-wapienna gleba. |
| Odmiana winorośli | Zweigelt, Cabernet Cantor i Cabernet Cortis. |
| Winifikacja | Winifikacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej z kontrolą temperatury na poziomie 15°C z tłoczeniem. |
| Barwa | Piękne odcienie intensywnego rubinu. |
| Nos | Dominują nuty dojrzałych wiśni, czarnej porzeczki, maliny, jeżyn oraz akcenty przypraw i czekolady. |
| Podniebienie | Pełne i zbalansowane, z aksamitnymi taninami. |
| Podawać z | Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, potraw z grilla oraz dojrzewających serów. |
| Temperatura serwowania | Między 15-16°C. |
| Potencjał starzenia | Do spożycia w ciągu 10 lat i dłużej. |
| Wartość odżywcza (w 100 ml) | Wartość energetyczna: 298 kJ / 72 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: <0,5 g w tym cukry: <0,5 g Białko: <0,5 g Sól: 0,01 g |